Silkkipainatus tekstiileihin


Merkkaus menetelmät, Silkkipainatus by Ilpo N., 7.5.2020

Silkkipainatus on kaikkein monipuolisin tapa merkata tekstiilejä, sillä saadaan aikaseksi todella tarkkoja kuvia ja kirkkaita värejä. Silkkipainamalla on mahdollista tehdä spot-väri painatuksia tai liukuväri painatuksia rasteritekniikalla. Myös erilaisten efektien painaminen on mahdollista silkkipainamalla, mitkä ei muilla tekniikoilla ole mahdollisia. Yleisin silkkipainatus on 1-värinen mutta painatus on mahdollista tehdä jopa 12-värisenä.

Silkkipainatus on edullisin tapa merkitä tekstiilit kun painomäärät ovat suuria. Silkkipainamisessa hinta muodostuu painatus- ja aloituskulusta, jokainen väri painetaan erikseen ja jokaisesta väristä tulee oma aloituskulu. Pienissä painosmäärissä joissa on paljon eri värejä, aloituskustannuksen hinta muodostaakin merkittävän osan kokonaiskustannuksesta. Pienissä erissä usein onkin kustannustehokkaampaa tehdä painatus DTG-tulostus tai siirtokuvapainatuksella.

Painovärit

Plastisol-painoväri on yleisin painoväri jota käytetään tekstiilien painamiseen, värin etuja on sen helppo käytettävyys ja sen sopivuus lähes mille tahansa materiaalille. Plastisol-painoväri on erittäin peittävää ja sillä saakin aikaseksi todella kirkkaita värejä ja tasaisia väripintoja, sillä on myös mahdollista toteuttaa todella tarkkoja värisävyjä.

Vesipohjainen painoväri on hieman harvemmin käytetty painoväri, sillä on omat hyvät puolensa, kuten sen pehmeys varsinkin suurissa painatuksissa. Vesipohjainen väri on myös hengittävämpi kuin plastisol-väri jos vaikka tehdään iso painatus t-paitaan. Huonoja puolia on että se ei sovellu kuin luonnonmateriaaleille ja sen peittävyys on huono tummilla kankailla, peittävyyteen on kyllä niksit joilla lopputulos on lähes plastisol-värien tasoa. Vesipohjaisilla väreillä tehdyt painatukset ovat jonkin verran kalliimpia kuin plastisol-väreillä.

Erikoispainatukset

Sillkipainamalla voidaan tehdä useita erilaisia erikoispainatuksia, alla niistä muutamia.

High Density-painatus tunnetaan myös nimellä 3d-painatus ja siinä nimenomaan nostetaan osa painatuksesta ylöspäin jolloin saadaan aikaseksi 3d efekti.

Gel-painatus on läpinäkyvä kolmiulotteinen painovärikerros, joka antaa kiiltävän vaikutuksen alustalle. Geeli sopii erinomaisesti erityisten pintatehosteiden, kuten vesipisaroiden, luomiseen pulloon

Metalli-efektit on yksi yleisimmin käytetyistä erikoispainatuksista ja näiden toteutustapoja on useita

Flock-painatuksessa värin päälle on tehty flock materiaalista kerros ja lopputulos on samettisen pehmeä.

Sinua saattaa kiinnostaa myös

DTG-Painatus tekstiileihin

DTG "direct-to-carment" on digitaalinen merkkaustekniikka jossa kuva tulostetaan suoraan tekstiilin pintaan. DTG:n etu silkkipainamiseen on mahdollisuus toteuttaa helposti pieniä määriä ja todella värikkäitä kuvia, ilman että kustannukset karkaavat taivaisiin. DTG tekniikka...

Brodeeraus

Brodeeraus on silkkipainamisen ohella yleisin tapa tehdä merkkauksia tekstiileihin. Brodeeraus sopii mm. päällysvaatteisiin, päähineisiin, pyyhkeisiin ja erilaisiin laukkuihin. Brodeeraus ei ole paras vaihtoehto vaatteisiin (esim. t-paita) jotka ovat suoraan ihon kanssa kosket...